Welcome guest, please Вхід or Реєстрація
23 Серпень 2008 21:21
Протягом останніх декількох місяців я паралельно почав працювати в іншій операційній системі - лінукс убунту 8.04. Ось про це і хочу тут розповісти!
Вмбір впав саме на цю систему тому , що вона зараз найрозповсюдженіша і має добру підтримку “заліза”.
Сам процес установки проходить трошки швидше ніх в ХР. Після встановлення я отримав напівсиру ОС яку ще потрібно було довести до пуття. Хоча при встановлені можна вибрати мову , але в на стандартному сд підтримка російської чи української мови обмежена . Для повної мовної адаптації необхідно закачувати додаткові модулі мови із нету. Крім мови з нету прийдеться закачати ще багато різних програм які необхідні для роботи на компютері . Основною проблемою для мене було налагодження VPN зєднання. Коли ж з ним упорався то всі необхідні програми вдалося закачати та встановити без проблем. Крім неповної мовної підтримки на диску відсутні “платні”мультимедійні кодеки для відкриття відео та аудіофайлів. Для того щоб можна було подивитися фільм чи послухати музику довелося докачати ці кодеки. Впринципі за наявності нету відпадають будьякі проблеми з встановленням чи налаштуванням програм. Впринципі за цей час я зміг повністтю задовольнити свої невеликі потреби в ПЗ , а саме :
1.Робота з документами( сканування , розпізнавання , набір , друк).
2.Робота з інтернетом.(інтернет серфінг , закачування файлів , скейп, аська,ел.пошта)
3.Запуск іграшок ( старкрафт,герої4)
4.Запис ДВД дисків.
5.Перегляд фільмів та прослуховування музики.
Однією із вагомих переваг лінукса є більш швидкий інтернет серфінг та завантаження файлів із нета. Скажімо у ХР файл розміром 700мб на швидкості 512кб завантажується в середньому 5-6 годин , тоді як в убунті він завантажується за 4-5 годин.Крім того серфінг стає безпечним за рахунок відсутності або малої кількості всяких вредоносних програм під лінукс.
Зроблю заключення: На мою думку лінукс є достойною альтернативою ХР чи Вісті у випадку коли прийдеться використовувати тільки ліцензійне ПЗ, великим плюсом також є захищеність компютера із встановленою юніксподібною системою, Звісно така ОС не підходить на 100% тим, що переважно граюь в ігри , але і тут неможна сказати що запуск крутих іграшок в лінуксі є неможливим.
23 Серпень 2008 21:46 #1
KIRIV - 23 Серпень 2008 17:21Протягом останніх декількох місяців я паралельно почав працювати в іншій операційній системі - лінукс убунту 8.04. Ось про це і хочу тут розповісти!
Вмбір впав саме на цю систему тому , що вона зараз найрозповсюдженіша і має добру підтримку “заліза”.
Сам процес установки проходить трошки швидше ніх в ХР. Після встановлення я отримав напівсиру ОС яку ще потрібно було довести до пуття. Хоча при встановлені можна вибрати мову , але в на стандартному сд підтримка російської чи української мови обмежена . Для повної мовної адаптації необхідно закачувати додаткові модулі мови із нету. Крім мови з нету прийдеться закачати ще багато різних програм які необхідні для роботи на компютері . Основною проблемою для мене було налагодження VPN зєднання. Коли ж з ним упорався то всі необхідні програми вдалося закачати та встановити без проблем. Крім неповної мовної підтримки на диску відсутні “платні”мультимедійні кодеки для відкриття відео та аудіофайлів. Для того щоб можна було подивитися фільм чи послухати музику довелося докачати ці кодеки. Впринципі за наявності нету відпадають будьякі проблеми з встановленням чи налаштуванням програм. Впринципі за цей час я зміг повністтю задовольнити свої невеликі потреби в ПЗ , а саме :
2.Робота з інтернетом.(інтернет серфінг , закачування файлів , скейп, аська,ел.пошта)
4.Запис ДВД дисків.
Однією із вагомих переваг лінукса є більш швидкий інтернет серфінг та завантаження файлів із нета. Скажімо у ХР файл розміром 700мб на швидкості 512кб завантажується в середньому 5-6 годин , тоді як в убунті він завантажується за 4-5 годин.Крім того серфінг стає безпечним за рахунок відсутності або малої кількості всяких вредоносних програм під лінукс.
Зроблю заключення: На мою думку лінукс є достойною альтернативою ХР чи Вісті у випадку коли прийдеться використовувати тільки ліцензійне ПЗ, великим плюсом також є захищеність компютера із встановленою юніксподібною системою, Звісно така ОС не підходить на 100% тим, що переважно граюь в ігри , але і тут неможна сказати що запуск крутих іграшок в лінуксі є неможливим.
але ти всетаки погодишся, що на встановлення і налагодження роботи цієї осі уходить набагато більше аніж встановлення самої вінди. і в даному випадку швидше встановлення самої ОС Лінукс втрачає всі переваги
і я абсолютно ніякої пришвидшеної роботи інета не відчув - це не є перевага убунту
чи є цмицл паритись, аби найти підтримку для роботи іграшок (та й іншого ПЗ) в лінуксі, якщо вони запросто ідуть у ХР?
я не виступаю проти лінукса, просто я вже наексперементувався - ну на)))))
23 Серпень 2008 23:40 #2
Я не агітую за лінукс , просто я хочу сказати , що всеж є безкоштовна альтернатива вінді. А на рахунок експерементів - то мабуть або терпіння в тебе невистачило , або наполегливості у своїй меті . Впринципі у мене все , що мені треба було - вийшло, навіть файнрідер запустив . Незнаю як у тебе , а в мене нет насправді швидше і стабільніше працює. Для мене лінукс як конструктор - як захотів так і зробив! Можливо настройка самої убунти і дещо довше ніж в ХР , але не забувай , що до ХР ти довішуєш ще купу програм і скільки це займає часу!
24 Серпень 2008 11:53 #3
В Убунту 8.04 є ще така цікава можливість поставити Лінукс у віндовс розділ (файлова систма FAT32, NTFS) як просту програму під Віндовс за допомогою Windows інсталятора WUBI…. Після встановлення Лінукс додається в загрузочне меню і при загрузці компа можна вибрати яку ОСь загрузити Windows чи Лінукс Убунту.... Це для тих хто не хоче паритися з розбивкою Вінчестера на лінукс розділи або тпросто хоче поюзати цю ОСь, а потім можна удалити Лінукс як звичайний Додаток просто зайшовши під Віндовсом в Панель управления/Установка и удаление программ....
Я саме цей спосіб вибрав щоб попробувати цю ОС...
Враження не однозначні:
- по-перше інтерфейс дуже схожий на віндовс, так що в інтерфейсі нічого нового не придумали, правда є кілька примочок з розгортанням і згортанням вікон (ВАУ як прикольно, але не більше того...)
- по-друге локалізація не повна - офісні прграми, налаштування системи взагалі не русифіковані - треба додатково скачувати пакети локалізації, а щоб розібратися в настройках для підлючення до інтернету то багато часу пішло...
- по-третє нема кодеків взагалі ніяких - хотів програти кіно у найрозповсюдженому форматі AVI - ОБЛОМ (загрузите из интернета), MP3 - ЗАГРУЗИТЕ ИЗ интернета... Що не можна були включити ці кодеки в пакет?
- по-четверте багато місця займає на диску 9 Гб - одна Лінукс зі своїми офісними програмами, граф редактор GIMP, плеєр і ще шось там мало зрозуміле для чого... але факт є факт на 9 Гб я можу напакувати Віндовс стількома корисними програмами!
Короче.... день покористувався і благополучно удалив через Установка удаление программ
Висновок: в принципі можна використовувати Лінукс Убунту 8.04, якшо зможеш розібратися в англіцких настройках щоб підключитися до інтернету і скачати то шо розробники не включили в пакет (а по-ходу вони там багато чого корисного не включили)
Але якшо жалко робочого простору на диску який можна чудово використати під ВІндовс - то однозначно не стаивти!
А на рахунок того що вона безкоштовна, то віндовс може бути також безкоштовною (для домашнього користувача)
- достатньо поставити крякнуту віндовс ХР або Корпоративну віндовс ХР... і з підтримкою пристроїв нема проблем, і кодеки для основних форматів аудіо/відео є, і з настройками нема проблем... одним словом рано ще переходити на Лінукс - ще багато не доробленого в ній, хоча ОСька перспективна і в майбутньому все більше буде переходити на неї....
24 Серпень 2008 15:51 #4
На рахунок швидкості нету - гляньте на скріншоті швидкість та час в який цю закачку проводив ! Я думаю питань тоді лишніх виникати небуде!
24 Серпень 2008 16:04 #5
Provod - 23 Серпень 2008 17:46KIRIV - 23 Серпень 2008 17:21Протягом останніх декількох місяців я паралельно почав працювати в іншій операційній системі - лінукс убунту 8.04. Ось про це і хочу тут розповісти!
4.Запис ДВД дисків.
Зроблю заключення: На мою думку лінукс є достойною альтернативою ХР чи Вісті у випадку коли прийдеться використовувати тільки ліцензійне ПЗ, великим плюсом також є захищеність компютера із встановленою юніксподібною системою, Звісно така ОС не підходить на 100% тим, що переважно граюь в ігри , але і тут неможна сказати що запуск крутих іграшок в лінуксі є неможливим.але ти всетаки погодишся, що на встановлення і налагодження роботи цієї осі уходить набагато більше аніж встановлення самої вінди. і в даному випадку швидше встановлення самої ОС Лінукс втрачає всі переваги
і я абсолютно ніякої пришвидшеної роботи інета не відчув - це не є перевага убунту
чи є цмицл паритись, аби найти підтримку для роботи іграшок (та й іншого ПЗ) в лінуксі, якщо вони запросто ідуть у ХР?
я не виступаю проти лінукса, просто я вже наексперементувався - ну на)))))
А ты знаеш, сколько стоит таже ХР??? Сомневаюсь, что ты ее честно купил.
24 Серпень 2008 16:43 #6
Давайте разом порахуємо приблизну вартість ПО :
1. Вінда ХР(хоме) - 450грн.
2. Офіс 2003-2007 - 1200 грн.
3. Фотошоп - ? незнаю точно думаю близько 3х тисяч гриваень.
4. Архіватор РАР або Зіп - гривень 200.
5. Антивірус - вебер гривень 200 -300 на рік.
6. Файнрідер - 700-800 гривень
7. Корел - ? мабуть так як і фотошоп -2-3 тис грн.
8. Ігра сталкер оргінальна - 60 грн
9. За всяки автокади , компаси та інше неменш важливе ПО я взагалі мовчу!
Збийте до купи , +- 10% от вам і вартість вашого ПО!!!
Я погано знайомий з КК але там здається більше 500 гривень - йде в особо крупному розмірі!!!
Тому сидіть і тіштеся , що поки по хатам не ходять із перевірками ваших компютерів.
Знаючи як у нас люблять контрольно -ревізійні органи працювати , то думаю скоро дійде то того, що по хатах точно підуть з перевірками. Доречі щоб взнати про ваш компютер максимум інформації тепер навіть в хату заходити нетреба- скажуть провайдеру надати інформацію про клієнтів і ті нікуди не дінутся нададуть таку інфу цім органам . Я нікого не лякаю - я просто знаю , що рано чи пізно всерівно халві прийде кінець. В Росії вже зараз за викачування варезного софта із нету винуватця чекає строк до 6 років позбавулення волі! Поскільки ми “посиленими темпами” рухаємося в ЕС то і чихвостити для показухи нас будуть однозначно. Зловлять декілька десятків юзверів - публічно покарають для острастки решти. Ось тому життя і заставляє вивчати альтернативні системи ..........
24 Серпень 2008 17:30 #7
Provod - 23 Серпень 2008 17:46але ти всетаки погодишся, що на встановлення і налагодження роботи цієї осі уходить набагато більше аніж встановлення самої вінди. і в даному випадку швидше встановлення самої ОС Лінукс втрачає всі переваги
А ще у вінди є така звичка, як деколи не завантажуватись, а ліух поставив і стоїть, до тих пір, поки сам не поламаєш.
І ше не пригадую щоб форточи могли відео програвать без кодеків, завжди ЛА матюкається якшо Klite кодек пак не поставиш. Убунта ще на двд є, нафарширована софтом по повній, і кодеки і плейєри і т.д.
- по-перше інтерфейс дуже схожий на віндовс, так що в інтерфейсі нічого нового не придумали, правда є кілька примочок з розгортанням і згортанням вікон (ВАУ як прикольно, але не більше того...)
Якшо ти думаєш шо інтерфейс як в вінді і нічого там не придумали, то ти точно не бачив compiz у дії. З вікнами такі фішкі витворять мона, шо Гейтсу і не снилось. І налаштувати зовнішній вигляд можна як заманеться.
-Oh my God! They’ve killed Kenny!
-You bastards!
24 Серпень 2008 17:34 #8
всі перейдемо на FreeBSD з графічними оболочками ![]()
24 Серпень 2008 17:35 #9
24 Серпень 2008 17:41 #10
Не знаю, мені чогось Гном прикальнєй.
-Oh my God! They’ve killed Kenny!
-You bastards!
24 Серпень 2008 22:50 #11
KIRIV - 23 Серпень 2008 19:40Я не агітую за лінукс , просто я хочу сказати , що всеж є безкоштовна альтернатива вінді. А на рахунок експерементів - то мабуть або терпіння в тебе невистачило , або наполегливості у своїй меті . Впринципі у мене все , що мені треба було - вийшло, навіть файнрідер запустив . Незнаю як у тебе , а в мене нет насправді швидше і стабільніше працює. Для мене лінукс як конструктор - як захотів так і зробив! Можливо настройка самої убунти і дещо довше ніж в ХР , але не забувай , що до ХР ти довішуєш ще купу програм і скільки це займає часу!
можна подумати, що ти коритсуєшся віндою, за яку ти сам заплатив)))
а все що я хотів - від лінукса отримав, але не бачу необхідності на лінукс переходити
не в обіду- це чисто моя думка і ні кого переконувати не хочу, я завжди за все нове, але не в даному випадку)))
24 Серпень 2008 22:52 #12
ALoH@ - 24 Серпень 2008 12:04А ты знаеш, сколько стоит таже ХР??? Сомневаюсь, что ты ее честно купил.
покажи пальцем хто тут її чесно купив)))
а, подумавши, скока часу уходить на налаштування тої і тої ОСІ, (зараз тока в держустановах ставлять лфіційку), що ти будеш ставити?
скажи клієнту- давай я поставлю тобі бесплатну УБУНТУ - шо тобі скажуть?
не в обіду, а реально подумай))
25 Серпень 2008 01:40 #13
Ну я “клієнтам” не ставлю ОС, все тільки для себе і ще я консерватор , досих пір собі ще навіть не пробував вісту ставити!
25 Серпень 2008 10:53 #14
Provod - 24 Серпень 2008 18:52ALoH@ - 24 Серпень 2008 12:04А ты знаеш, сколько стоит таже ХР??? Сомневаюсь, что ты ее честно купил.
покажи пальцем хто тут її чесно купив)))
а, подумавши, скока часу уходить на налаштування тої і тої ОСІ, (зараз тока в держустановах ставлять лфіційку), що ти будеш ставити?
скажи клієнту- давай я поставлю тобі бесплатну УБУНТУ - шо тобі скажуть?не в обіду, а реально подумай))
Скажу честно - я ее купил. А про клиента - если бы все конторы в Сарнах ставили только лицензионные форточки, то у клиентов небыло бы выбора)))
25 Серпень 2008 20:02 #15
Це добре що є справжня альтернатива відновсу, навипадок того якщо сильно вже припре.
Але домашнім користувачам потрібна зручність при мінімальних напрягах, і якщо можна поставити крякнуту відну, і то чому б це не зробити, якщо це набагато простіше?
От коли вже всім дійсно припече і буде жорсткий контроль, то всі задумуються, чи варто купляти ліцензію на вінду.
Хоча я думаю, що до того часу коли вже припре, то у більшості людей буде можливість купити ліцензію.
Мене поки совість не гризе за варезну вінду ![]()
Реєстрація на форумі закрита вже дуже довгий час, і можливо відновиться і перший час буде лише по запрошеннях вже зареєстрованих користувачів. Нагадування паролю
version 3.1.5 (20111011) Скрипт виконаний за 0.2821 сек.